torsdag 15 oktober 2015

Lamp-djungeln

En kort reflektion kring återkomsten till livet i Sverige: Ett av vardagslivets svåraste moment har blivit att köpa lampor. Alltså, glödlampor, fast det är ju inte med glödtråd nuförtiden.

Det är en himla djungel! Det finns ju hur många olika sorter som helst! Och de har konstiga watt-tal och himla lumen, vad är det? Hur ska man veta vilken lampa man ska köpa? Och det är led och lågenergi och jag känner mig ungefär som en 80-åring som inte förstår mig på de här nymodigheterna.

Och DYRT är det! Man blir ju halvt ruinerad av att försöka få till en vettig belysning i hemmet nu när det börjar bli mörkt jämt.

Plus att det ligger en halv förmögenhet i felköpta lampor i vårt städskåp och skräpar.

19 kommentarer:

  1. Det brukar stå en liten förklaring någonstans, typ xx = 40W eller så. Men ja, det är en jävla djungel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men den är så liten! Man får ju leta ihjäl sig för att hitta den. Eller lära sig de nya nivåerna, kanske.

      Radera
  2. Hur är dammsugarpåsarna i Colombia? Där pratar vi djungel tycker jag! Köper nästan aldrig lampor, så det kanske är därför jag tycker att påsarna är djungligare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet faktiskt inte! Vi hade en dammsugare med återanvändbar påse (ganska äckligt), så hade inte så mycket med dammsugarpåsarna att göra. Men jag gissar på djungel där också.
      Det bra med de nya lamporna är ju att de håller hur länge som helst när man väl har köpt dem. Men eftersom vi nyss flyttat in och det börjar bli höstmörkt och vi måste utöka husets lamputbud tycker jag att vi håller på och köper lampor stup i kvarten.

      Radera
  3. Plus att det blir blått kallt ljus även när man väljer från den varma halvan av skalan (på ledlampor). Jag köper bara gamla hederliga glödlampor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men visst blir det väl det? Ganska fult. Men kan man ens köpa gamla hederliga glödlampor nuförtiden?

      Radera
  4. Alltså din blogg! Så otroligt bra och klockren hela tiden. Flyttade till Piteå från Addis Abeba för två år sen och minns hur jag stod bland lamporna på coop, helt förvirrad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men TACK! Kollade precis in din blogg, vilken fin!

      Radera
  5. Men Annika, du har ju pappa att fråga. Han är ju nästan expert på detta område. Ring och kolla med experten innan nästa inköp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen något måste man ju klara av själv när man är vuxen :)

      Radera
  6. Tacka vet jag nakna kallvita lysrörslampor;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det FINNS andra i Colombia också! Och de är lättare att fatta än här :)

      Radera
  7. Det är LED lampor som gäller. Helt enkelt för att det är miljövänligast och billigast samt att de varar längst! Få se nu vad din pappa svarade dig på detta, han säger säkert LED han också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men de är ju jättedyra? Fast kanske billigast i längden, förstås. Pappa säger garanterat LED.

      Radera
    2. Det blir absolut billigast i längden genom lång hållbarhet samt lägre elräkning. Din pappa är kunnig inom området märker jag, hans svar var grundligt och lärorikt så lyssna på pappa du;).

      Radera
  8. PS. Det står på förpackningen vilken watt det motsvarar, så det är inte svårt när du väl vant dig. DS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste bara lära mig, helt enkelt!

      Radera
  9. Det är ledlampor som gäller,drar lite ström och lyser bra. Struntar man i miljön alternativt inte betalar elen själv så kan man ju använda sitt hamsterlager av gamla glödlampor.
    Det fina numera är att ljusstyrkan anges i lumen (lm) så du kan jämföra hur mycket olika lampor lyser. Förr så läste du watttal som bara säger hur mycket ström lampan drar inte hur mycket den lyser eller om den lyser.
    Man kan säga att en lampa på 1000 lm lyser starkt 200 - 300 lm är mera mysbelysning
    Sen så anges färgtemperaturen i kelvin (K) som är samma som vanliga celsius grader det är bara att skalan börjar vid absoluta nollpunkten -273°
    I alla fall så under 3000 K är mera gult, varmvitt ljus över 3000 K ger ett mer blått kallvitt ljus men färgåtergivningen blir korrektare, dagsljus är på 5000 K
    Lycka till med lampvalet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ska skriva ut spara på en liten lapp i börsen till nästa gång :)

      Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.